Selecteer een pagina

Mijn moeder komt uit Indonesië. Sinds zij in Nederland is komen wonen, heeft zij een grote obsessie voor “Delfts Blauw”. Want, ik citeer: ‘is echt Nederlands.’ Het was een van haar manieren om te integreren in haar nieuwe thuisland.

Of het nu echt is of nep, dat maakt niet uit, als het maar blauw op tegelwerk is. Overal in huis staan Delfts blauwe beeldjes, bordjes en hangen Delfts blauwe tegeltjes met de mooiste spreuken. Deze hangt op het toilet.

Hij had zo bij mij op kantoor kunnen hangen. Ik ben namelijk een groot fan van het maken van fouten. Hoe meer fouten je maakt, hoe harder je groeit. Tenminste, als je er lering uit trekt waarom iets fout is gegaan.

Een reactie kan zijn om de fout snel weg te moffelen en snel weer door te gaan met de dagelijkse gang van zaken. Als we het er niet over hebben, is het niet gebeurd. Dat werk. Maar daar leer je niets van. Dan kan het zomaar zo zijn dat je de volgende keer weer met dezelfde rotvaart dezelfde fout maakt.

Het is niet altijd leuk om je eigen fout onder ogen te zien, maar het is wat mij betreft echt belangrijk om te reflecteren en na te gaan wat je in vervolg eventueel anders zou doen.

In de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) staat dat zorgverleners een interne procedure moeten hebben voor het veilig melden, registreren en onderzoeken van (bijna) fouten. Die in de wet wordt er trouwens gesproken over incidenten in plaats van fouten. Veilig Incidenten Melden (VIM). Doel is om zorgverleners echt te laten leren van hun fouten.

Zelf ben ik nooit zo’n voorstander dat het allemaal wettelijk moet worden vastgelegd. Je maakt sommige zaken zwaarder dan nodig is. Maar het is nou eenmaal zo.

Schieten nou spontaan de vlekken in je nek omdat je nooit van Wkkgz of VIM hebt gehoord? Is het altijd nodig of alleen in sommige gevallen? Nergens voor nodig om je druk over te maken. Zo ingewikkeld is het niet. Het Ministerie van VWS heeft er zelfs een handreiking voor gemaakt.

Zie je door de bomen het bos niet meer en wil je een keer met mij sparren, stuur me dan een berichtje.