Selecteer een pagina

Ik weet nog dat ik het vroeger echt verschrikkelijk vond dat ik als diëtist geen eenduidig antwoord kon geven op een vraag over voeding.

Wie kent (als diëtist) niet die chronisch op dieet zijnde tante die op een verjaardag tussen het naar binnen werken van het gebak en de bitterballen door van jou wil weten of iets wel of niet gezond is?

Zo kan ik me voorstellen dat andere paramedici ook wel dat soort situaties meemaken op hun vakgebied. Van die vragen waar je het liefst een eenduidig antwoord op wil geven – al is het maar om er van dan vanaf te zijn – maar het domweg niet kan.

Ik heb een tijd als projectcoördinator gewerkt aan een campagne om het werk van de diëtist onder de aandacht te brengen bij consumenten. Een van de verzuchtingen die ik veelvuldig om mij heen hoorde was: waarom lukt het influencer X wel om een hele schare aan fans voor zich te winnen (terwijl ze de grootste bullshit verkoopt die er maar bestaat) en de diëtist niet?

Tja, het antwoord licht natuurlijk genuanceerd, maar als ik dan toch een poging mag wagen voor een ongenuanceerd antwoord: influencer X geeft een kant-en-klare, hap-slik-weg oplossing en de inhoudsdeskundige zal toch vaak meer de genuanceerde versie laten horen.

Er is nou eenmaal niet een one-fits-all. Dat weten wij en dat weten heel veel consumenten ook, maar is dat een fijne boodschap? Nee, niet echt. Wil je je gezondheid verbeteren, dan vraagt dat om een persoonlijke aanpak.

Aanpak van de oorzaak (of eerder oorzaken) in plaats van symptoombestrijding. Als het dat al is. Gevalletje voor mij werkt het, dus voor jou werkt het ook. Oef. En dan heb je ook nog adviezen die je online leest die ronduit gevaarlijk zijn. Oef oef.

Van zo’n persoonlijke aanpak, daar gaat de kassa van influencer X niet van rinkelen. En voor echt kennis van zaken heb je naast ervaring nou eenmaal ook veel kennis nodig.

Natuurlijk, ook als paramedicus moet je met je werk je boterham kunnen verdienen. En de huur/hypotheek moet ook betaald worden. Maar de voornaamste reden is om je cliënt echt verder te helpen. En daar past geen ongenuanceerde, onpersoonlijke aanpak bij.

Ik kan inmiddels zeggen: wees er trots op dat er altijd een ‘mits’ of ‘tenzij’ is. Dat er meerdere wegen zijn naar Rome. Als je je cliënt er maar echt, ECHT verder mee helpt. En daar zet je je 100% voor in, dat weet ik zeker. Keep up the good work!