Selecteer een pagina

Ik weet nog dat ik mijn eerste webinar van Visibilitas gaf (“3 stappen voor rust en plezier in je eigen praktijk”). Een mooie mix van verschillende paramedische disciplines had zich ingeschreven.

Een paar minuten voorafgaand aan het webinar was ik volledig in paniek. En ik kan je zeggen: dat gebeurt niet vaak hoor, dat ik in paniek schiet.

Waar ik me druk om maakte? Niet om mijn verhaal. Het is voor mij gesneden koek, maar ik weet dat dat voor veel paramedische praktijkeigenaren niet zo geldt. Dus nee, dat ging wel goed komen.

Waar ik me wel druk om maakte, was het feit of ik wel recht genoeg zat en niet halverwege het webinar ineengedoken achter mijn webcam kwam te zitten.

Want er keken oefentherapeuten mee.

Of mijn Rotterdamse natte ‘T’ niet de overhand zou gaan spelen. Het is voor mij lastiger niet-plat te praten als het wat later op de dag is. Dan is mijn kaarsje al half uit en kost het allemaal wat meer moeite.

Want er keken logopedisten mee.

Het was vrij warm die dag en snakte naar een groot glas koude cola zero. Toch maar last-minute een glaasje halflauw water uit de kraan getapt voor tijdens het webinar.

Want er keken diëtisten mee.

Eigenlijk wel hilarisch dat je je zo kunt laten leiden door je eigen denkbeelden. Wel trots op mezelf dat ik wel heb doorgezet. Me niet heb verstopt, maar gewoon het webinar heb gegeven.

Toen ik de liveknop had ingedrukt, waren de zenuwen weg. Ik was blij met de interactie en de vragen die werden gesteld. De deelnemers kwamen voor mijn verhaal. Niet om te vertellen hoe ik erbij zat, hoe ik praatte of wat ik erbij dronk.

We laten ons te vaak leiden door ‘wat als…?’ en ‘wat zal de ander wel niet van mij denken?’.

En die angsten zorgen er ook voor dat we een heleboel dingen niet doen. Dingen waarmee we het verschil kunnen maken voor onszelf, maar vooral ook voor een ander. Door het niet te doen, blijven we in onze veilige comfortzone, maar laten we een ander ook in de steek. Als ik niet af en toe uit mijn comfortzone kruip, kan ik nog zo’n mooie missie hebben, maar gaat het door mijn angsten niet gebeuren. Dus hup, actie.

Dat gun ik jou ook. Dat je je dromen waarmaakt door te doen en je niet al te veel te laten tegenhouden door je eigen angsten. Door wat anderen mogelijk van je denken. Dat is niet altijd makkelijk, maar het hoeft niet allemaal groots en meeslepend. Het mag ook in kleine stapjes.

Het webinar geef ik trouwens 1x per maand. Behalve niet in juli en augustus. Dit vanwege de 40 dagen live. Dat is alles bij elkaar opgeteld ook 2x een webinar, alleen kan ik zo meer onderwerpen aanstippen. Wil je de korte filmpjes in de Facebookgroep Ondernemende Paramedici zien, meld je dan aan voor die groep, want deze is besloten. Check link in bio.