Selecteer een pagina

Mijn hele carrière heb ik mij als paramedicus (diëtist) en vanaf de zijlijn in diverse management- en staffuncties hardgemaakt voor de paramedische wereld. Het coachen van paramedici met een eigen praktijk heeft naast de praktische reden (ik ken ‘het wereldje’) vooral een activistische kant.

Waarom jij onmisbaar bent

Ik kan me namelijk groen en geel ergeren aan het feit dat een groep hardwerkende professionals die zich voor 100% of meer inzet voor haar cliënten, nascholing na training volgt om up te date te blijven met hun kennis en kunde, zo weinig waardering ontvangt. 

En nee, dat heb ik het niet eens over de tarieven van de zorgverzekeraars. Ik heb het vooral over een stuk zichtbaarheid. Een vanzelfsprekendheid dat je voor hulpvraag A bij de ergotherapeut moet zijn, bij klacht B bij de diëtist kunt aankloppen en dat je bij aandoening C bij de oefentherapeut terecht kunt. Maar nee, er zijn nog zoveel mensen die klakkeloos achter de eerste de beste ongenuanceerde influencer met een strak lichaam aanlopen.

Gezondheid is niet zwart of wit, niet A of B. Ieder mens is anders en ieder mens verdient maatwerk. Zeker op het gebied van zijn of haar gezondheid. En dat maatwerk kun jij leveren.

Zo! Dat heb ik gezegd. Adem in, adem uit.

Je eigen rol hierin

In plaats van naar de beroepsverenigingen te kijken (die doen echt hun stinkende best en leveren een belangrijke bijdrage weet ik uit ervaring) of het af te doen als ‘het is nou eenmaal zo’, moet naar mijn idee vooral het werkveld zelf aan de slag.

Laat zien dat je onmisbaar bent. Niet alleen aan je eigen cliënten – die hebben als het goed is dat al lang en breed ervaren – maar ook aan al die anderen die jou en jouw beroep nog niet kennen.

Het is belangrijk dat je laat zien waar je voor staat. Welke expertise(s) je hebt. Waarom mensen met hulpvraag X/Y/Z bij jou aan het goede adres zijn. Dat je trots bent op je vak, op je praktijk en vooral op de rol die jij kan spelen in het geheel.

Dat vraagt erom dat jij sterk in je schoenen staat, als paramedicus maar ook als praktijkeigenaar. En daar zit hem nou net voor velen de bottleneck.

Ik spreek regelmatig paramedici met een eigen praktijk die ondanks geboekte successen veel stress ervaren. Onzeker zijn of ze het wel goed doen. Vooral rondom het stuk ondernemen. Ondernemen komt in een paramedische opleiding maar mondjesmaat aan bod. En tot een paar jaar geleden nog helemaal niet!

Te vaak zie ik ook dat praktijkeigenaren stoppen om ergens in loondienst te werken. Of in ieder geval serieus met die gedachte rondlopen. En dat is zonde, want jouw praktijk met jouw bijdrage is onmisbaar!

Succesvol je praktijk runnen

Het runnen van een succesvolle praktijk op alle fronten is wel degelijk mogelijk. Inclusief een goede werk-privé balans. En hoe dat gerealiseerd kan worden is voor elke praktijk weer anders.

Ik vind het belangrijk om zoveel mogelijk eerstelijns paramedici te helpen bij het succesvol runnen van hun praktijk. Wat mij betreft gaat het vooral om het krijgen en behouden van rust, ruimte en lol in je agenda en je hoofd. En het geloof in jezelf krijgen dat je retegoed bezig bent en alleen nog maar beter kunt worden.

Hoe beter jij in je vel zit en sterker staat in het runnen van jouw praktijk, hoe meer cliënten jij succesvol kunt helpen. Zo kun je sterker staan voor je zaak, letterlijk en figuurlijk. En daarmee kun je jouw vakgebied als paramedicus – of je nu fysiotherapeut, logopedist, huidtherapeut, optometrist enz enz bent – naar een hoger plan tillen.

Verandering – vooral in de gezondheidszorg – vraagt moet. Veel moed. Het is een sector die draait om regels, protocollen, hiërarchie en financieringsvraagstukken. Kom jij daar een beetje tegen de stroom inroeien en/of op de barricade springen.

Weet dat het niet allemaal in 1x groots en meeslepend moet. Kleine stapjes kom je vaak sneller tot een blijvend resultaat. Hoef ik jou niet uit te leggen 😉

En je hoeft het zeker niet alleen te doen.

Zullen we even bellen?

Heb je bij bovenstaande zoiets van:

‘Ja, Helena, dit is ook hoe is het zie! Maar waar moet ik beginnen?’

of

‘Ik wil het wel, maar ik durf het niet…’

Als dat vuurtje bij jou enigszins is aangewakkerd door deze mail, zou ik zeggen: maak een vrijblijvende afspraak bij mij als praktijkcoach. Bellen of zoomen we om na te gaan of ik iets voor jou kan betekenen bij het runnen van je praktijk. En kan ik peilen of jij echt voor 100% voor jezelf en je praktijk wilt gaan.