Selecteer een pagina

‘Pfoe, wat heb ik het druk!’ Ik hoor het men regelmatig zeggen.

Voorheen zei ik het ook vaak. Was er vaak nog trots op ook: ‘Oh joh, ik heb het zo druk!’ Grote grijns erachteraan. In feite was ik dat soort momenten gewoon ‘lekker bezig’ en zat ik lekker in mijn ‘flow’. Al heb ik een bloedhekel aan dat woord eigenlijk.

Als het dan echt (echt!) druk werd – van die momenten dat je van voren niet weet dat je van achteren leeft – dan piepte ik wel anders. Werd ik kortaf, chagrijnig tot het bot en heb ik menig collega tot huilen gebracht. Omdat het rotter mijn strot uitkwam dat dan ik bedoelde. Met zo’n donkere, dodelijke non-verbale blik erbij. Kon ik het daarna weer goed maken. En ik was al zo druk.

Gelukkig duurde die drukte bij mij niet lang. Ook fijn voor mijn omgeving trouwens. Het waren momenten van niet lullen maar poetsen, schouders eronder en gaan. 

Inmiddels heb ik een goede balans gevonden in mijn werkzaamheden als praktijkcoach, waardoor ik die momenten van extreme drukte niet heel veel meer ervaar. Een combinatie tussen werk en privé die voor mij werkt. Van werkzaamheden die mij liggen en waar ik juist energie van krijg. En daardoor hou ik tijd, energie en een goed humeur over voor de mensen om mij heen, vrienden, familie en klanten.

Maar als het wel iets chronisch is, dat gevoel dat je te druk bent, dan is het wel belangrijk om naar een oplossing te zoeken. En ik zie dat bij veel paramedici in de eerstelijn (veelal bij praktijkeigenaren) de drukte toch wel de overhand heeft. Laatst nog kopte de Nederlandse Vereniging van Diëtisten in haar nieuwsbrief: “82% diëtisten ervaren een toename van drukte in de diëtistenpraktijk.”

En dat zal dus echt niet alleen bij diëtisten zo worden ervaren. De reden werd er trouwens niet bij genoemd, maar ik kan wel een aantal zaken bedenken. Denk aan administratie, alle nieuwe ontwikkelingen, scholingen en trainingen waarbij je aanwezig moet zijn om je kennis up to date te houden en je KP punten te halen en weet ik wat er allemaal verder nog moet.

En dat is natuurlijk vervelend die drukte, maar er is wat aan te doen. Dat begint bij het overzicht, overzicht, overzicht.

Overzicht krijgen waar je nu zo druk mee bent. Als je dan in kaart gebracht hebt is de volgende vraag: Moet je al die zaken ook wel écht doen? En moeten ze wel echt door jóú gedaan moeten worden?

Ik geloof dat overal een oplossing voor is. Ook voor drukte en alles wat moet. Maar dat vraagt wel het voorwerk om te achterhalen waar je nu zo druk mee bent.

Heb jij het (te) vaak (te) druk? Welke activiteit(en) zorgt/zorgen bij jou voor dat drukke gevoel? Wil je dit met mij delen? Deel het hieronder.