Na een loopbaan in de gezondheidszorg met de nodige carrièreswitches, ben ik waar ik wil zijn:
Als praktijkcoach help ik paramedische praktijkeigenaren naar een goedlopende praktijk, rust in hun hoofd, een fijne combinatie tussen werk en privé en plezier in hun werk. Dit doe ik door hen te leren hoe ze slimmer kunnen werken, rekening houdend met alle regels, ontwikkelingen, protocollen, structuren enz. die in de gezondheidszorg gelden én met het aanspreken van hun talenten, creativiteit en originaliteit.

Helena Smit
Mijn naam is Helena Smit (1984) geboren, getogen en nog steeds woonachtig in het mooie Rotterdam. Op Zuid, zoals we hier op Zuid zeggen.
Ik ben net zo honkvast als het gaat om mijn werkleven. Niet steeds bij dezelfde werkgever, dat zeker niet, maar wel al sinds mijn eerste bijbaantje in de gezondheidszorg werkzaam.
In 2002 studeerde ik af als diëtist aan de Haagse Hogeschool. In eerste instantie met het oog op een commerciële functie bij een niet nader te noemen groot voedingsmiddelenconcern in Rotterdam.
Maar vanwege een vrij beroerde stage in het ziekenhuis, besloot ik toch als paramedisch diëtist aan de slag te gaan. Klinkt onlogisch, maar het had iets te maken met mijn bewijsdrang dat het niet aan mij lag.
Nog voordat ik was afgestudeerd kon ik bij een grote landelijke diëtistenorganisatie aan de slag en daar kwam ik erachter dat ondernemen en het op de kaart zetten van de locaties in Rotterdam en het werk van de diëtist veel meer mijn interesse had dan het één-op-één contact met cliënten.
De praktijk groeide in 2 jaar tijd naar >100 uur spreekuur op meerdere praktijklocaties en basisscholen (als schooldiëtist) en meerdere diëtisten in dienst. Gewoon door te netwerken en mijn gezicht te laten zien bij de verwijzers en andere professionals die mogelijk cliënten konden doorverwijzen.

Dat ‘gewoon’ was natuurlijk niet helemaal gewoon. Want met gewoon kom je meestal niet ver. Maar voor mij voelde het heel natuurlijk om met het nodige enthousiasme de praktijken onder de aandacht te brengen van verwijzers, andere interessante samenwerkingspartners en natuurlijk cliënten. Ondanks dat het een baan in loondienst was, werd de ondernemer in mij wakker geschud.

Carrièretijger(t) in de gezondheidszorg
Het is best lastig om in een diëtist te werken als je geen energie haalt uit het begeleiden van cliënten met hun voedingspatroon. Ik besloot meer de beleids, kwaliteits- en managementkant op te gaan.
Na een baan als beleidsmedewerker en projectcoördinator bij de beroepsvereniging van diëtisten, kwam ik als 26-jarig broekie als leidinggevende in de ouderenzorg te werken. Ik was daar leidinggevende van een team van artsen, psychologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, doktersassistenten enz. Superleuke, veelzijdige functie met een dito team.
Naast de baan studeerde ik de masteropleiding Zorgmanagement aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Rustig aan, in plaats van na 2 jaar, zwaaide ik na 8 jaar eindelijk de campus vaarwel met mijn diploma op zak. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik meer iemand van de praktijk ben dan van de boeken.
Maar na 7 jaar van medewerkers coachen, projecten leiden, werkprocessen stroomlijnen, kwaliteit van de geleverde zorg verbeteren enz enz was ik er wel een beetje klaar mee.
Het ellendige van leidinggevende zijn is dat de volgende stap meestal een stap hoger in de boom is. Alleen had ik daar niet heel erg veel zin in. It’s lonely at the top. Een beetje gezelligheid van collega’s onder elkaar heb ik wel nodig in een baan.
Reizen, eten, bloggen
In de tussentijd was ik mijn blog Eating Habits gestart. Ik schreef daarop over de culinaire reizen die ik maakte in Europa en Azië. Reizen en lokale cultuur leren kennen door middel van de streekproducten en eetcultuur is iets wat ik het liefste doe. Liefst ergens waar weinig toeristen zijn en ik de taal niet spreek. Met handen en voeten en Google Translate kom je ver genoeg. Het eten doet de rest. Als een herinnering aan die reizen schreef ik alles op in blogartikelen.
Door mijn blog raakte ik verzeild in de wondere wereld van de online marketing en communicatie.
In de weinige vrije uurtjes die ik had (als leidinggevende van een groot team red je het vaak niet in de fulltime 36 uur die in je contract staat) leerde ik mezelf alles over het maken van websites, SEO, social media en contentmarketing.
Na een rits van adviezen van loopbaanadviseurs en gesprekken met mezelf in de spiegel, was ik eruit: mijn volgende stap werd een carrièreswitch: van leidinggevende naar (online) communicatieadviseur.
Maar kom daar maar mee aanzetten in de traditionele wereld van de gezondheidszorg. Want waarom wil je als leidinggevende je carrière omgooien naar de communicatie? En heb je wel doorgeleerd voor communicatieadviseur? Oftewel: heb je je o zo belangrijke papiertje? Recent afgeronde cursussen en heel veel praktijkervaring was niet genoeg voor de mensen die ik sprak zolang ik geen papiertje had.


Er knaagde iets…
Een interim manager waar ik toen mee samenwerkte, gaf mij de gouden tip: ‘Als je voor jezelf gaat beginnen, vraagt niemand meer naar je papiertje.’
En zowaar, ze had gelijk! Want nadat ik mijzelf had ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, ging het mijn carrière als online communicatieadviseur voor de wind.
Ik werkte voor verschillende beroepsorganisaties, paramedische praktijken en andere organisaties in de gezondheidszorg. Deels als zelfstandig ondernemer, deels in loondienst.
Het werk als zelfstandig ondernemer was grotendeels freelance werk. Maar om ‘alleen’ freelance werk te doen, daar was ik geen zelfstandig ondernemer geworden. Ik wilde mijn eigen product/dienst in de markt zetten.
Ik startte bij een business coach om mijn plannen helder te krijgen. Eerst focuste ik me volledig op online communicatie en marketing en het begeleiden van ondernemende paramedici hierin. Maar er knaagde iets.
Iets waar ik al mijn kennis, kunde en werkervaring in kwijt kan
Mijn hele carrière ben ik al een generalist geweest. En nu als zelfstandig ondernemer had ik mezelf in een positie van specialist gedrukt. Alhoewel ik leuke klanten had en resultaten behaalde, werd ik er eerlijk gezegd niet heel erg warm of koud van.
Ik kan meer en wil meer. De ene carrièreswitch was nog maar net opgedroogd en ik ging voor de volgende:
Als praktijkadviseur help ik paramedische praktijkeigenaren naar een goedlopende praktijk. Dit doe ik door hen te leren hoe ze slimmer kunnen werken, rekening houdend met alle regels, ontwikkelingen, protocollen, structuren enz. die in de gezondheidszorg gelden én met het aanspreken van hun talenten, creativiteit en originaliteit.
Het resultaat: rust in hun hoofd, een fijne combinatie tussen werk en privé en plezier in hun werk. En het vertrouwen in zichzelf dat ze rete-goed bezig zijn.
Kan er al mijn kennis, kunde en praktijkervaring in kwijt. Én ik kan het verschil maken voor al die paramedici die maand in, maand uit, doorploeteren om hun praktijk of zichzelf draaiende te houden. Want of je nou je hoofd breekt over hoe je meer nieuwe cliënten binnenhaalt of je komt om in het werk en weet niet waar je de tijd vandaan moet halen om alle ballen (ook privé) in de lucht te houden: er is overal een oplossing voor. Het start met het besef dat het anders moet en kan. En de wil om de huidige situatie te veranderen. Linksom, rechtsom of gewoon dwars door het midden. Ik help je graag als praktijkcoach!

Overal is een oplossing voor. Het start met de wil om de huidige situatie te veranderen. Linksom, rechtsom of dwars door het midden.
Ik vind het belangrijk als praktijkcoach om zoveel mogelijk eerstelijns paramedici te helpen bij het succesvol runnen van hun praktijk. En ‘succesvol’ is voor iedereen weer anders. Het gaat niet alleen om bijvoorbeeld heel veel geld verdienen. Als dat je doel is, prima natuurlijk.
Wat mij betreft gaat het vooral om het krijgen en behouden van rust, ruimte en lol in je agenda en je hoofd. En het geloof in jezelf krijgen dat je retegoed bezig bent en alleen nog maar beter kunt worden.
Hoe beter jij in je vel zit en sterker staat in het runnen van jouw praktijk, hoe meer cliënten jij succesvol kunt helpen.
Je cliënt blij, jij blij, ik blij.
Waarom met mij samenwerken?
Diëtetiek en Zorgmanagement
Ik deed de opleiding Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool en volgde daarna de masteropleiding Zorgmanagement aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
10+ jaar ervaring als adviseur/coach
Ik vind het heerlijk om mee te denken en gevraagd dan wel ongevraagd mijn advies te geven. Dus waarom niet daar je baan van maken toch?
Praktijk-management
Inefficiëntie en onlogische processen filter ik er zo uit. Die tijd en energie die je daarmee kwijt bent kun je beter in belangrijkere zaken steken.
Ondernemen in de eerstelijn
Of je het wilt of niet, met een eigen praktijk ben je een ondernemer. De gezondheidszorg en ondernemerschap lijkt niet altijd een match made in heaven, maar wat mij betreft is er niets ongemakkelijks aan.
Markting & communicatie
Je kunt nog zo goed zijn in de vak, als niemand van je bestaan afweet, dan is dat zonde. Ik help je met een goed promotieplan van jouw praktijk zodat je jezelf in de kijker kunt spelen van (potentiële) cliënten.
"(Samen)werken met Helena is functioneel plezierig en aangenaam. Ze is is een harde werker en is maatschappelijk en sociaal bewogen. Helena heeft oog voor de persoon en is omgevingssentitief. Dit maakt dat je door haar echt gezien wordt en je in je kracht komt te staan. Alleen ga je snel, met Helena kom je verder. Constructief kritisch, integer en humorvol. De juiste persoon op de juiste plek. naast je als praktijkcoach."
Marcella Deters
Partnerschap Overgewicht Nederland
Werkervaring oa













Volg mij op social media
10x Helena
Deels voor de leuk en deels om mij net een beetje beter te leren kennen.
Rotterdammer(t)
Geboren en getogen in Rotterdam. Ik kan, als ik mijn best doe, aardig goed verbloemen dat ik met een Rotterdamse tongval praat. Maar ben ik moe of met Rotterdammers onderling, dan gaat de natte ’t’ los.
Reizen
Van kind af aan ben ik gewend om voor vakantie lange afstanden af te leggen. Je moet wel als je je familie in Indonesië af en toe wilt zien. Besmet met het reisvirus ben ik regelmatig ter land, ter zee of in de lucht op pad in Europa en Azië.
Geef mij maar sneeuw
Ik gedij het beste bij temperaturen van onder de 20 graden Celsius. En ik ben al helemaal blij als de omgeving is gehuld in een dik pak sneeuw. Koude temperaturen betekent voor mij: superproductief zijn en energie hebben voor 10. En dat is gewoon fijn. Ben trouwens nog nooit op wintersport geweest en voel geen enkele behoefte om daar ooit verandering in te brengen.
Een dag niet gelachen
Het hoeft voor mij allemaal niet zo zwaar. Voor mij is een van de belangrijkste zaken dat je plezier ervaart met wat je doet. Dat geldt zeker ook voor je werk. Humor en lol gaan bij mij hand in hand samen met werk. Ben je een grote zuurpruim, dan zij wij geen match.
Regelmatig offline
Ik ben regelmatig een dagje of weekend offline. Laptop uit, telefoon op vliegtuigmodus. Geen prikkels van social media. Heerlijk is dat.
Eetculturen
Een van mijn passies is het onderzoeken van en schrijven over eetculturen in Europa en Azië. Op mijn blog over culinaire reizen Eating Habits lees je er meer over.

Ik lust geen alcohol en kaneel
Dat ik geen alcohol drink is geen principekwestie. Ik vind het gewoon niet lekker. Net als dat ik kaneel niet lekker vind. Vooral dat laatste heeft grote voordelen: De Sinterklaasperiode kom ik ongeschonden door en op indofeestjes laat ik de moddervette spekkoek met alle liefde staan.
Indo
Mijn vader is Nederlands, mijn moeder Indonesisch. En dat maakt mij een indo. De laatste jaren voel ik mij steeds meer verbonden met die mooie mix van twee culturen. Ik spreek inmiddels een aardig woordje Bahasa Indonesia, werk me elk jaar uit de naad in de horeca tijdens de Tong Tong Fair en ben bestuurslid van Indo Business Club. Daarnaast zet ik met diverse activiteiten Indonesië en de Indonesische cultuur in the picture.
Master Zorgmanagement in 8 jaar
Ben er niet trots op, maar niet alles gaat bij mij van een leien dakje. Zo deed ik bijna 8 jaar over mijn master Zorgmanagement. Reden: superinteressante opleiding, maar het doen van wetenschappelijk onderzoek is niet aan mij besteed. En dat is wel nodig als je je papiertje wilt hebben. Bijna 5 jaar heb ik bijna niets gedaan aan die opleiding. Oeps! Maar in 2015 kon ik dan eindelijk mijn papiertje ophalen.
Hakken vs sneakers
Had ik vroeger geen schoenen zonder hakken van minimaal 10 centimeter (a.k.a. ‘zitschoenen’), maar sinds ik de sneakers heb ‘ontdekt’, ben ik om. De hakken heb ik zeker niet aan de wilgen gehangen, maar de voorkeur ligt nu wel bij sneakers (of boots).
Genoeg over mij, laten we het over jou hebben
Ben jij paramedicus en wil je weten hoe je jouw praktijk op een betere, efficiëntere of leukere manier kunt runnen?
Ik ben oprecht benieuwd naar jou. Helemaal nu je helemaal tot dit punt bent gekomen en deze hele pagina hebt gelezen.
Wie ben jij en wat doe je? En waar zit je mee wat beter zou mogen volgens jou zelf?
Deel het hieronder met mij via het formulier en ik kom binnen 24 uur op werkdagen bij je terug.
Over Helena | Visibilitas
Als praktijkadviseur help ik paramedische praktijkeigenaren naar een goedlopende praktijk. Dit doe ik door hen te leren hoe ze slimmer kunnen werken rekening houdend met alle regels, ontwikkelingen, protocollen, structuren enz die in de gezondheidszorg gelden én met het aanspreken van hun talenten, creativiteit en originaliteit.
Het resultaat: rust in hun agenda en in hun hoofd en plezier in hun werk. En vertrouwen in zichzelf dat ze rete-goed bezig zijn.
Social media
KvK: 64498301
BTW id: NL001795293B17
Privacyverklaring | Cookieverklaring | Algemene voorwaarden
(c) 2018-2022