Over Visibilitas

Visibilitas is het Latijnse woord voor zichtbaarheid. Maar dit woord wordt ook in Bahasa Indonesia gebruikt, de moedertaal van mijn moeder. Ook weer met dezelfde betekenis, namelijk: zichtbaarheid. Dat is dan ook wat Visibilitas doet: het vergroten van de (online) zichtbaarheid. Dat doe ik voor ondernemende paramedici en zorgprofessionals. Paramedici en zorgprofessionals met een gezonde portie eigenheid. Hieronder lees je er meer over.

Helena Smit

Helena Smit

Helena Smit

Mijn naam is Helena Smit, 36 jaar, geboren, getogen en nog steeds woonachtig in het mooie Rotterdam. Ik ben net zo honkvast als het gaat om mijn werkleven. Niet steeds bij dezelfde werkgever, dat zeker niet, maar wel al sinds mijn eerste bijbaantje in de gezondheidszorg gewerkt.

 

Nadat ik was afgestudeerd als diëtist kwam ik in een eerstelijnspraktijk te werken. Nog net in het pre social media tijdperk groeide mijn praktijk in 2 jaar tijd van 8 uur op 1 locatie naar >100 uur op 2 locaties en meerdere basisscholen. Gewoon door te netwerken en mijn gezicht te laten zien bij de verwijzers en andere professionals die mogelijk cliënten konden doorverwijzen.

 

Die goeie oude tijd? Nou, niet helemaal. Het gezondheidszorglandschap is misschien in 15 jaar tijd flink veranderd, maar de mogelijkheden om jezelf in de kijker te spelen zijn veel diverser en vooral laagdrempeliger geworden. Bijvoorbeeld de mogelijkheden die social media kanalen als Facebook, Instagram en LinkedIn nu bieden. Die mogelijkheden worden – zeker in de gezondheidszorg – nog best onderschat. Had ik toen social media en een goed vindbare website in kunnen zetten, dan had ik dat zeker weten gedaan.

 

Na mijn tijd in de eerstelijnspraktijk werkte ik onder andere voor de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), de beroepsvereniging van diëtisten. Daar werkte ik veel samen met de andere paramedische beroepsverenigingen. Niet lang daarna begon ik als 26-jarig broekie als leidinggevende van een (para)medisch team in een ouderenzorgorganisatie. Zowel intramuraal als in de eerstelijn.

 

Na een aantal mooie jaren, en een master zorgmanagement op zak, kwam ik er achter dat ik verder wilde. Mijn ambitie was niet om ‘hoger de boom’ in te groeien, maar me meer te richten op het verder ondersteunen van de mensen met de handen aan het bed of aan de behandeltafel. Met name de (para)medische groep.

 

Communicatie was altijd al een belangrijk onderdeel van mijn werk als leidinggevende. Zowel voor mijzelf naar medewerkers en mijn eigen leidinggevende, maar ook al coachend richting medewerkers en hoe zij hun communicatie richting elkaar en cliënten konden verbeteren.

 

Van dichtbij heb ik meegemaakt wat de meerwaarde is van elke werknemer in de gezondheidszorg. En ook hoe lastig veel van hen het vinden om zichzelf te profileren. Naar elkaar en naar de buitenwereld (lees: vooral potentiële cliënten). En al helemaal online.

 

Ik merkte in de praktijk dat er veel vraag was naar ondersteuning en advisering in de (online) communicatie. Dat ben ik met mijn bedrijf Visibilitas gaan doen.

 

Door middel van vele trainingen, webinars en praktijkervaring maakte ik me de online wereld van de websites en social media eigen. Wat mij betreft vormt je website altijd de basis voor je online zichtbaarheid. Social media is ondersteunend. Ik voel mezelf af en toe een repeterende grammofoonplaat, maar ik blijf erop hameren waar het maar kan.

 

Een jaar lang heb ik fulltime als interim online communicatieadviseur gewerkt voor diverse zorginstellingen en aanverwante organisaties. Maar toen werd ik gevraagd om als projectadviseur aan de slag te gaan om de ketenaanpak overgewicht en obesitas voor volwassenen vorm te geven in diverse proeftuinen door het land. Aangezien ik een echte netwerker ben, is deze functie voor mij ideaal. Ik had één voorwaarde, het moest parttime, want ik wilde mijn bedrijven nog verder kunnen uitbouwen. Dat kon gelukkig.

 

Ondanks mijn carrièreswitch van een aantal jaren geleden van leidinggevende naar online communicatie, stroomt het bloed waar het niet gaan kan.

 

Nog steeds geef ik regelmatig tips aan andere (beginnende) leidinggevende in de gezondheidszorg. Of ik bemoei me ongevraagd met leidinggevenden die ik tegenkom in mijn werk. Yep, that’s me. Doe ermee wat je wilt, maar ik steek mijn mening niet onder stoelen of banken. Met Visibilitas zal ik op korte termijn ook een leiderschapsprogramma starten, met name gericht op het versterken van de relatie tussen leidinggevende en medewerker.

 

Rode draad van al mijn werkactiviteiten? Verbinding. Dat is waar ik voor sta. Zowel on- of offline.

Opleidingen

2002-2006 – Voeding & Diëtetiek, Haagse Hogeschool

2008-2015 – Master Zorgmanagement, Erasmus Universiteit Rotterdam

Cursussen

2019-heden – diverse online marketing trainingen, Frankwatching, oa op het gebied van digital marketing, social media advertising, A/B testing

2019 – #longstoryshort over vloggen op Instagram, C.Academy

2018 – SEO, Arun Nagarathanam

2016 – Foodinteraction, Foodlog

2015 – Coachend leidinggeven, Lelie zorggroep

2010-2017 – diverse HRM trainingen, Lelie zorggroep, oa op het gebied van werving, ziekteverzuim, planning

2010-2012 – Management Development Programma, Xpand

2008 – Motivational interviewing, Hogeschool Arnhem & Nijmegen

 

Schrijf je in voor gratis info en nieuws

Wanneer je op de mailinglijst staat, krijg je maandelijks het laaste nieuws en updates van Visibilitas. Je kunt je ieder moment weer uitschrijven.

Werkervaring

 • Leidinggevende (para)medisch team: specialisten ouderengeneeskunde, (GZ-)psychologen, basisartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten, logopedisten, muziektherapeuten, sociaal pedagogisch hulpverleners, apotheekassistenten, doktersassisten)
 • Opzetten en onderhoud van multidisciplinair Twitteraccount @korsakovsld
 • Interne en externe communicatie-acties rondom het Korsakov congres Korsakov’s syndrome: a rough diamond with many facets

 

 • Projectcoördinatie
 • Contentplanning
 • Budgetbewaking
 • Redigeren van blogs en social media posts
 • Influencers campagne met 6 lifestyle bloggers
 • Social media beheer (Facebook, Instagram, Linkedin)
 • Onderhoud website (WordPress)
 • Contacten onderhouden met leden Nederlandse Vereniging van Diëtisten en externe partijen zoals PR-, communicatie- & marktingsbureaus

 

 • Social media beheer (Facebook, Twitter)
 • Live Twitter verslagen tijdens events zoals ALV
 • Meedenken back-end nieuwe website
 • Communicatiestrategie congres Wat kan de zorg leren van…?
 • Contentplanning
 • Aanmaken en onderhoud van speciale congrespagina (Squarespace)
 • Social media beheer (LinkedIn, Facebook, Twitter)

 

 • Verbeteren off-page SEO
 • Lay-out aanpassingen website (WordPress)
 • Maandelijkse blog inclusief SEO
 • Bloggersevent rondom programma Fit010

 

 • Teksten en SEO advies landingspagina tbv YouTube filmpjes
 • Optimaliseren social media kanalen (YouTube, Facebook)
 • Planning en optimaliseren filmpjes (YouTube, Twitter, Facebook, Linkedin)
 • Aandragen contentideeën
 • Training on- en off-page SEO medewerkers VvOCM
 • Social media/Facebooktrainingen aan oefentherapeuten (leden VvOCM)

 

 • Presentatie over online zichtbaarheid aan startende eerstelijnsparamedici

 

12 random facts about Helena

Deels voor de leuk en deels om mij net een beetje beter te leren kennen.

Rotterdammer(t)

Geboren en getogen in Rotterdam. Op Zuid zoals we op Zuid zeggen. Ik kan, als ik mijn best doe, aardig goed verbloemen dat ik met een Rotterdamse tongval praat. Maar ben ik moe of met Rotterdammers onderling, dan gaat de natte ‘t’ los.

Eetculturen

Een van mijn passies is het onderzoeken van en schrijven over eetculturen in Europa en Azië. Op mijn blog over culinaire reizen Eating Habits lees je er meer over.

Manager

In mijn functie als teamleider van een medisch, paramedisch en medisch ondersteunend team – dat zowel intramurale als extramurale behandeling aanbood in de ouderenzorg – heb ik ontzettend veel geleerd. Ik ben nog steeds apetrots op al die getalenteerde mensen die in mijn team zaten. Maar aan al het goede komt een eind. Ik wilde meer de communicatiekant op omdat ik zag dat daar behoefte aan was (en is!).

Reizen

Van kinds af aan ben ik gewend om voor vakantie lange afstanden af te leggen. Je moet wel als je je familie in Indonesië af en toe wilt zien. Besmet met het reisvirus raakte ik pas een aantal jaren geleden. Regelmatig ben ik ter land, ter zee of in de lucht op pad in Europa en Azië. Naast over eetculturen en culinaire reizen, schrijf ik op mijn blog Eating Habits ook regelmatig over mijn avonturen op reis. In veel gevallen gaat het dan om de iets minder glamoureuze kant van het reizen. Want dat vind ik nou eenmaal het leukste om over te schrijven. Wel met een dikke knipoog en hier en daar een beetje aangedikt. Het leven is al serieus genoeg.

Hakken vs sneakers

Had ik vroeger geen schoenen zonder hakken van minimaal 10 centimeter (a.k.a. ‘zitschoenen’), sinds ik de sneakers heb ‘ontdekt’, ben ik om. De hakken heb ik zeker niet aan de wilgen gehangen, maar de voorkeur ligt wel bij sneakers (of boots).

Geef mij maar sneeuw

Ik gedij het beste bij temperaturen van onder de 20 graden Celsius. En ik ben al helemaal blij als de omgeving is gehuld in een dik pak sneeuw. Koude temperaturen betekent voor mij: superproductief zijn. En dat is gewoon fijn.

Regelmatig offline

Je zou het misschien niet zeggen vanwege mijn werk, maar ik ben regelmatig een dagje of weekend offline. Laptop uit, telefoon op vliegtuigmodus. Geen prikkels van social media. Heerlijk is dat.

Indo

Mijn vader is Nederlands, mijn moeder Indonesisch. En dat maakt mij een indo. De laatste jaren voel ik mij steeds meer verbonden met die mooie mix van twee culturen. Ik spreek inmiddels een aardig woordje Bahasa Indonesia, werk me elk jaar uit de naad in de horeca tijdens de Tong Tong Fair en ben bestuurslid van Indo Business Club. Daarnaast zet ik met diverse activiteiten Indonesië en de Indonesische cultuur in the picture.

Ik lust geen alcohol en kaneel

Dat ik geen alcohol drink is geen principekwestie. Ik vind het gewoon niet lekker. Net als dat ik kaneel niet lekker vind. Vooral dat laatste heeft grote voordelen: De Sinterklaasperiode kom ik ongeschonden door en op Indofeestjes laat ik de moddervette spekkoek met alle liefde staan.

Diëtetiek

In 2002 studeerde ik af aan de Haagse Hogeschool. In eerste instantie met het oog op een commerciële functie bij een niet nader te noemen groot voedingsmiddelenconcern in Rotterdam. Maar vanwege een vrij beroerde stage in het ziekenhuis, besloot ik toch als paramedisch diëtist aan de slag te gaan. Klinkt onlogisch, maar het had iets te maken met mijn bewijsdrang dat het niet aan mij lag. Nog voordat ik was afgestudeerd kon ik bij een grote landelijke diëtistenorganisatie aan de slag en daar kwam ik erachter dat ondernemen en het op de kaart zetten van mijn praktijken en het werk van de diëtist veel meer mijn interesse had dan het één-op-één contact met cliënten.

Wat wil ik nou?

Ik was best wel lang op zoek naar het antwoord op de vraag: wat wil ik nou met mijn bedrijf? Ja, ik wist dat ik ondernemers wilde helpen met het verbeteren van hun zichtbaarheid. Maar op wie wil ik mij richten? Wat is mijn niche? Vooral in het begin pakte ik alles aan wat te maken had met culinair, reizen, cultuur en gezondheidszorg. Allemaal hartstikke leuk, maar lastig om gerichte branding toe te passen…

Vergroten zichtbaarheid paramedische praktijken en zorgorganisaties

En toen vond ik mijn niche. Of eigen vond mijn niche mij. Want wat was de rode draad door mijn werkleven? De gezondheidszorg en met name de paramedische wereld. En laat daar op het gebied van het verbeteren van de zichtbaarheid nog een enorme wereld te winnen zijn. Wil jij met jouw praktijk of zorgorganisatie ook met zichtbaarheid aan de slag, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Leiderschapsprogramma

Nog steeds geef ik regelmatig tips aan andere (beginnende) leidinggevende in de gezondheidszorg. Of ik bemoei me ongevraagd met leidinggevenden die ik tegenkom in mijn werk. Yep, that’s me. Doe ermee wat je wilt, maar ik steek mijn mening niet onder stoelen of banken. Met Visibilitas zal ik op korte termijn ook een leiderschapsprogramma starten, met name gericht op het versterken van de relatie tussen leidinggevende en medewerker.

Wat anderen zeggen over Helena

Ik ken niemand met zoveel kennis, passie en ideeën voor social media.

Collega Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Was een leerzame middag! Fijne rustige uitleg.

Deelnemer Bereik jouw doelgroep op Facebook voor oefentherapeuten

Werkt sterk analytisch en methodisch en is daarmee zeer efficiënt. Staat open voor en draagt actief bij aan nieuwe ontwikkelingen.

Collega Lelie zorggroep

Anderen voor het voorlicht brengen, daar is zij goed in!

Collega Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Helena is een wandelende encyclopedie als het om social media gaat. Dank zij haar weet ik nu hoe ik kan zorgen dat mijn website, facebookpagina en instagramaccount veel meer exposure krijgt. Echt een aanrader.

Collega Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Altijd rustig, luisterend en oplossingsgericht.

Collega Lelie zorggroep

Schrijf je in voor gratis info en nieuws

Wanneer je op de mailinglijst staat, krijg je maandelijks het laaste nieuws en updates van Visibilitas. Je kunt je ieder moment weer uitschrijven.

 

 Portretfoto’s door Mevr. Yan Creative studio

 

Over Visibilitas

Visibilitas helpt ondernemende paramedici en zorgprofessionals meer zichtbaar te zijn voor (potentiële) cliënten en andere geïnteresseerden door middel van met name online media.

 

Verder geeft Visibilitas (persoonlijk) leiderschapscoaching aan leidinggevenden werkzaam in de gezondheidszorg.

Schrijf je in voor gratis info en nieuws

Wanneer je op de mailinglijst staat, krijg je maandelijks het laaste nieuws en updates van Visibilitas. Je kunt je ieder moment weer uitschrijven.

Contact

Helena Smit
info [at] visibilitas.nl
+31 (0) 6 52153405

KvK: 64498301

BTW id: NL001795293B17

 

Social media

 

(c) 2019 Visibilitas  |  Privacyverklaring  |  Cookieverklaring  |  Algemene voorwaarden