Selecteer een pagina

‘Weet je wat jij zou moeten doen? Je moet producten met kaneel vermijden. En juist meer kurkuma gebruiken.’

Ja echt, dat werd mij ooit door een ‘voedingsexpert’ verteld. Tenminste, zo stelde ze zich aan mij voor.

Er was een tijd dat ik veel last had van migraine. Terwijl ik met een vriendin op een terrasje over mijn laatste aanval sprak werd dat advies mij ongevraagd gegeven.

Afgezien van het feit dat je iemands gesprek lekker zit af te luisteren (bemoei je lekker met je eigen leven), was dit wel het vreemdste advies wat je in mijn ogen iemand met migraine kunt geven.

Die vriendin, net als ik ook een oud-diëtist, had wel zin in een lolletje en we onderwierpen de mevrouw in kwestie aan een vragenvuur en haar verhaal ging van vaag naar vager. Op een gegeven moment droop ze af, toen ze doorkreeg dat wij haar niet op haar blauwe ogen (had ze niet, maar je begrijpt wat ik bedoel) geloofden.

Zelfbenoemde experts. De online wereld zit er vol mee. Ik heb het dan over die mensen die iets hebben meegemaakt en zonder veel verdere kennis dat als de waarheid aan anderen proberen te verkopen.

Het is niet allemaal even kwalijk. Hopelijk heeft iemand er baat bij. Dan denk ik, doe lekker je ding. Ik heb er geen last van. Wat is het ergste wat je kan overkomen? Dat je portemonnee wat leger is? Vervelend, maar dan ga je dit jaar maar niet op vakantie.

Waar ik wel last van heb zijn die zelfbenoemde experts die adviezen geven op (para)medisch en psychosociaal gebied en daadwerkelijk schade kunnen toebrengen. Sommige mensen zijn aan het einde van hun Latijn of gevoelig voor een marketingboodschap en eindigen na zo’n traject dieper in de put dan daarvoor.

Bevoegd en bekwaam. Het is bij deze experts vaak ver te zoeken. Wat ze vaak wel goed kunnen is zorgen voor hun online zichtbaarheid en zichzelf verkopen. Konden paramedici dat ook maar beter. Niet alleen maar dat handje vol per beroepsgroep, maar juist dat meer en meer paramedici hun plek innemen. Als de echte expert op gebied van X/Y/Z.

Ik heb een introductie masterclass gemaakt over online zichtbaarheid met je praktijk. Meer info en hoe jij deze kunt aanschaffen, vind je hier.

PS: Dat er slechts een ding is waar ik echt spontaan van over mijn nek ga wat toevallig kaneel is, wist mevrouw natuurlijk niet. Had ze niet naar gevraagd.

PPS: Dat ik als Indo zijnde meer kurkuma binnenkrijg dan de gemiddelde Nederlander wist mevrouw ook niet. Had ze ook niet naar gevraagd. Een echte expert had dat stukje vooronderzoek natuurlijk wel gedaan voordat ze advies zou geven 😉