Selecteer een pagina

Vanochtend hoorde ik op de radio dat het vandaag de Dag van de Workaholic is. Gelukkig, zelfs voor types als ik is er een feestdag, dacht ik nog. Hiep, hiep, hoera in de gloria.

Ik merk dat er altijd een beetje moeilijk over wordt gedaan. Over workaholic zijn.
Het komt regelmatig voor dat mensen meewarig naar me zitten te kijken als ik vertel dat ik behoor tot de club van de workaholics.
Workaholic zijn zien sommigen als van die gesjeesde, overwerkte types die randje overspannen of zelfs bijna BO zijn.

Nee: “Ontspannen moet je!”

En: “Het is niet gezond om meer dan 40 uur te werken.”

Ik heb het een tijd lang gedaan hoor. Toen ik net voor mezelf ging werken, kwam ik geheel per ongeluk in de bubbel van de 4-hour-workweek terecht. Wie het niet kent, lees het boek van Tim Ferriss met dezelfde naam.

4 uur vond ik wel heel weinig, dus het werden er uiteindelijk 24. Inclusief indirecte tijd. Kwam er financieel ook prima mee uit, maar om nou te zeggen dat ik daar gelukkig van werd…

Nope.

Want ik zag allemaal kansen, maar ja daar had ik geen tijd voor. Ik had mezelf op de een of andere reden 24 uur per week opgelegd. De rest van de week vulde ik met alles, als het maar aan de regel ‘Gij zult niet werken’ voldeed.

Totdat ik in mijn evaluatiemomentje met een van mijn businessbuddies erachter kwam dat dit gewoon weg niet bij mij past.

Ja, ik ben ambitieus.

Ja, ik wil mezelf nuttig maken.

En ja, daar past voor mij geen 24-urige werkweek in. Daar word ik gewoonweg niet gelukkig van. En ook met 40 uur per week of meer werken blijft er genoeg tijd over om te ontspannen. Ook tussen de bedrijven door.

Want dat is het mooie van eigen ondernemer zijn. Je hoeft niet altijd tot de avond of het weekend te wachten om even een moment van niets-moet-alles-mag in te plannen.

Het gaat erom dat je voor jezelf de juiste ‘balans’ creëert tussen werk en niet-werk. En werk zoekt/doet waar je blij van wordt. Waar je de betere versie van jezelf kunt zijn en daar veel energie en voldoening voor terugkrijgt.

Dat doe ik. Dag in, dag uit. Blije ondernemer en workaholic hiero.

Ben jij #teamworkaholic of #teamnonworkaholic?