Selecteer een pagina

‘Weet je wat een ergotherapeut doet?’

Het was een van mijn eerste dagen als leidinggevende van een (para)medisch team. Ik liep een ochtend mee met een van de ergotherapeuten.

Heel eerlijk, mijn antwoord op de vraag was ‘niet echt.’ Dat was ook de reden waarom ik in mijn inwerkperiode met alle disciplines ging meelopen. Om met eigen ogen te ervaren waar iedereen zich mee bezig hield en de diverse werkzaamheden per discipline beter te leren kennen.

In mijn tijd als eerstelijns diëtist had ik niet met ergotherapeuten samengewerkt. En ook tijdens mijn opleiding Voeding & Diëtetiek kwamen de andere paramedische disciplines weinig tot niet aan bod. Dus ook niets over ergotherapie.

Op internet had ik iets gelezen over hulpmiddelen. Maar heel veel meer had ik niet kunnen vinden.

Toen ik het woord hulpmiddelen in de mond nam dacht ik een lichte teleurstelling te zien. Ze zal hetzelfde gevoeld hebben als de gemiddelde diëtist die – in ieder geval toen – nog standaard met afvallen werd geassocieerd.

Die ochtend kwam ik erachter dat ergotherapie veel meer inhoudt dan hulpmiddelen. En hoe dankbaar cliënten waren nadat ze een stuk zelfstandigheid terugkregen in het uitvoeren van alledaagse activiteiten. Hun eigenwaarde weer toenam. Je ervaart pas hoe belangrijk iets is, als je het kwijt bent.

Ik vroeg me af waarom ik als diëtist nooit met een ergotherapeut had samengewerkt. Ik kon me zo een aantal oud-cliënten voor de geest halen die baad hadden gehad bij de begeleiding van een ergotherapeut.

Vandaag is het Wereld Ergotherapie Dag. Een dag om als ergotherapeut je podium te pakken en te laten zien wat je doet en hoe cliënten baad kunnen hebben bij jouw begeleiding. Maar doe dat niet alleen vandaag, blijf dat doen! Ik wens je als ergotherapeut vandaag een mooie dag.