Selecteer een pagina

Abraham Maslow (die meneer van de basisbehoefte-piramide šŸ˜‰) had deze prachtige uitspraak. Ik zal je eerlijk zeggen: die veiligheid, die voelt best wel fijn voor mij. Ik zie mezelf ook altijd wel als een veilig typeje. Lekker in mijn eigen coconnetje.

Maar laatst zat ik mijn werkleven te overdenken (dat doe je nou eenmaal om erachter te komen waar je echte drijfveer zit) en toen kwam ik erachter dat ik excelleerde in de momenten dat ik niet in aan de veilige kant bleef staan. Een paar voorbeelden:

  • Ik bouwde met ziel en zaligheid een diĆ«tistenpraktijk op terwijl ik net van de opleiding af kwam rollen (ik had de diploma-uitreiking nog niet gehad of ik was al bij de helft van de huisartsen in de buurt langs geweest om de praktijk te promoten).
  • Ik stapte zonder bak aan ervaring de wondere wereld van de landelijke paramedische beleids- en belangenbehartigingswereld binnen en werkte mee aan een aantal belangrijke themaā€™s.
  • Als 26 jarig broekie met weinig leidinggevende werkervaring werd ik aangenomen als leidinggevende van een groot (para)medisch en psychosociaal team waarbij de helft van de medewerkers ouder was dan ik. Ik nam die kans met beide handen aan.
  • En tot slot word ik als ondernemer alleen maar uitgedaagd om net dat stapje extra te maken. Om niet in mijn comfortzone te blijven.

Hoezo veilig typeje?

Uit je comfortzone leer je. Groei je. Kom je tot de ontdekking dat je verborgen talenten hebt. Of juist dat het beter is om volgende keer een andere weg in te slaan.

En dat bij je comfortzone gaan hoeft niet groots en meeslepend. Af en toe je grote teen buiten de lijntjes steken kun je ook al ver komen.

Dat het niet altijd even makkelijk is en dat het allemaal heel erg spannend kan zijn, dat zal ik zeker niet ontkennen. Maar ik wil je wel uitdagen om ook met jouw praktijk te kijken waar je het mogelijk anders kan doen. Waar je net iets buiten de lijntjes kunt kleuren (de lijntjes van jezelf, maar ook de lijntjes van je werkveld) om zo te groeien. Want daar komen prachtige dingen uit voort.

Wanneer is de laatste keer dat jij uit je comfortzone ging? Of mag ik je daarbij helpen tijdens een coachingstraject?